Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Köttfärspaj Tex-Mex Måltidsplanering



Köttfärspaj Tex-Mex Måltidsplanering

pajdeg

1/2 dl vetemjöl
50 g kallt, fast matfett 
1 msk vatten

Fyllning

1/2 gul lök
1/2 paprika 
150 g köttfäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
tsk spiskummin
1 tsk chillipulver
2 kryddmått salt
1 kryddmått peppar
1  msk tomatpuré
1 tsk vetemjöl
1/2 - dl vatten
babyspenat

Jag och Ahmed lagade köttfärspaj med sallad. Utseendet var över förväntan den såg nästan ut att vara köpt. Den hade vackra konturer och hade en välutvecklad gyllene färg. Vi lagade pajen i en oval form så att mängden mat passade precis under degtäcket. Degtäcket hade vi prickat ett fyrkantigt mönster så att varmluft skulle kunna komma ut. Lukten var som vanlig köttfärs och en glimt av chilli och andra grönsaker därav tex-mex kryddan. Våran planering av våran måltid gick som vi hade bestämt men med vissa undantag, till exempel Ahmed inte har hunnit med något har jag fått komma och rätta till det han inte hann med. Vi hade köpt ingredienser i sådan mängd att det räckte precis till oss båda. Vi lyckades dela upp vårt arbete så pass att vi kunde laga maträtten så snabbt och smidigt som möjligt. I vårt val av mat bestämde vi oss för att köpa ekologiska matvaror trots att det kostade lite mer.
    När vi tänkte på ekonomin blev priset högre än vad det hade blivit om vi inte hade valt ekologiska matvaror för att ekologiskt kostar alltid några kronor mer än vad den vanliga matvaran kostar. Det hade definitivt blivit dyrare i längden om man köper ekologiska matvaror men köper man många ekologiska matvaror kommer priset  att sjunka på grund av den stora efterfrågan. Vi använde oss av många olika verktyg som till exempel stekspade, händerna inte minst, förskärare, lökpress, stekpanna, ugn. När vi förberedde oss för vår måltid var vi noga med att följa matcirkeln. Vi använde oss av grönsaker, kött och inte minst sallad. Det är viktigt att man dricker till maten, inte minst för att det är gott utan det finns ämnen i till exempel mjölk som är gott att dricka till mat som kroppen behöver, som kalcium. I salladen finns det C-vitaminer som är bra för immunförsvaret som skyddar mot sjukdomar.

Vi tänkte på att göra pajen så hälsosam som möjligt för både hälsan och miljön. Exempelvis timade vi ugnen så att vi inte behövde använda den i onödan för att inte slösa på energi. Vi ville heller inte använda oss av halvfabrikat (göra egen pajdeg osv). Halvfabrikat kräver ännu mer energi för att tillagas,ingredienserna måste transporteras långa sträckor innan varan på nytt måste värmas och ätas. Dessutom innehåller de ofta onödiga tillsatser.
När vi tänker på matcikeln så ska vi förbättra oss genom att ha med frukt, Mejeriprodukter (mjölk), använda sig av fisk, och bröd. Jag bedömer denna maträtt efter en person som sportar mycket, som förlorar mycket energi, hade jag ökat mängden potatis, pasta eller gryn (i detta fallet är det degen). Och minskat mängden grönsaker och frukt. Om jag hade anpassat min måltid enligt matcirkeln för en person som inte sportar lika mycket hade jag sänkt mängden fisk och höjt mängden sallad och grönsaker och frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar